Havtorn produkter säljas i över 20 länder.

Visste du det här om havtorn?

Det tros på havtornets läkande kraft både inom den traditionella läkekonsten och läkemedels- samt kosmetikaindustrin. Superbäret i form av en pärla innehåller över 200 bioaktiva föreningar.

Det har forskats mycket om de naturliga vitaminerna, antioxidanterna, essentiella fettsyrorna och växtsterolerna som finns i havtornet. Havtornsbäret har en unik kvalitet med tanke på att både bärets kärna och fruktkött innehåller olja.

Havtornet har blivit känt hos finländarna tack vare sin speciella smak och sitt rika vitamininnehåll. Havtornsbärets effektiva ämnen kan delas in i tre delar. Den värdefullaste av dem är oljan som pressas från kärnan. Nyttan från den är svår att uppnå endast genom att äta bären, eftersom kärnan i normalfallet inte används. Havtornets vattenlösliga delar har också en välmående effekt, inte minst tack vare de värdefulla flavonoiderna och bärets höga c-vitaminhalt.

Inom den traditionella läkekonsten har skörbjugg och diarré behandlats med havtorn. Västens blad och blommor har använts till eksem och kärnorna till förstoppning.

Havtornsoljan sägs lindra smärta, påskynda sårläkning och passa till vård av magsår samt sår i tolvfingertarmen. Oljan tros sänka blodets kolestrolvärde samt främja metabolismen av fett och proteiner. Många påståenden inom folktron har med hjälp av undersökningar kunnat visas stämma .

Flavonoiderna i havtorn har enligt internationella vetenskapliga undersökningar en positiv effekt på hälsan och funktionen för hjärtat och blodcirkulationssystemet Flavonoiderna i havtorn har konstaterats bibehålla hälsan i hjärtmuskeln på olika sätt. De främjar bl.a. hjärtats blodcirkulation, när de avnjuts vid sidan av annan näring. Flavonoidernas förmåga att svepa med sig fria radikaler kan skydda hjärtmuskelns celler vid en stressituation.

Kosmetikaindustrin använder havtornsolja, eftersom fettsyror som finns i den, aktiverar förnyelse av celler, stärker hudens uppbyggnad, bibehåller hudens elasticitet samt aktivt skyddar från syreradikaler. Havtornsolja skyddar huden för solens skadegörande påverkan och hjälper också när huden bränts av solen.

Under de senaste åren har intresset för att använda havtorn vid främjandet av hälsa, förutom i Finland också funnit i bland annat Tyskland, Kanada och Ryssland.