• Havtorn oljan som är tillverkad av havtorn påverkar speciellt slemhinnorna som skyddar kroppen och hudens välmående.

  • Det finns nutritiv olja i både havtorns frö och fruktkött.

Visste du det här om havtorn?

Förtroendet är starkt för havtornets läkande kraft både inom den traditionella läkekonsten, läkemedels- och kosmetikaindustrin. Detta Superbär innehåller över 200 bioaktiva föreningar.

Det har forskats mycket om de naturliga vitaminerna, antioxidanterna, essentiella fettsyrorna och växtsterolerna som finns i havtornet. Havtornsbäret har en unik kvalitet med tanke på att både bärets kärna och fruktkött innehåller olja.

Havtornet har blivit känt hos finländarna tack vare sin speciella smak och sitt rika vitamininnehåll. Havtornsbärets aktiva ämnen kan delas in i tre delar. Den värdefullaste av dem är oljan som pressas från kärnan. Nyttan från den är svår att uppnå endast genom att äta bären, eftersom kärnan i normalfallet inte används. Havtornets vattenlösliga delar har också en välgörande effekt, inte minst tack vare de värdefulla flavonoiderna och bärets höga c-vitaminhalt.

Inom den traditionella läkekonsten har skörbjugg och diarré behandlats med havtorn. Växtens blad och blommor har använts mot eksem och kärnorna mot förstoppning.

Kosmetikaindustrin använder gärna havtornsolja, eftersom fettsyror som finns i den, aktiverar cellförnyelsen, stärker hudens uppbyggnad, bibehåller hudens elasticitet samt aktivt skyddar från syreradikaler. Havtornsolja skyddar huden för solens skadliga påverkan och hjälper också när huden bränts av solen.

Under de senaste åren har intresset för att använda havtorn vid främjandet av hälsa, förutom i Finland också vaknat i bland annat Tyskland, Kanada och Ryssland.

Aromtech Oy
Veturitallintie 1
95410
Tornio
Finland
+358 207 789 020
info@seabuckthornoil.com